15 biogasinstallaties voor Sumba

Het team van Expeditie Sumba 2014 heeft ruim 15.000 euro opgehaald met de crowdfundcampagne ‘Give a Crap’. Met dit bedrag kunnen 15 nieuwe biogasinstallaties worden gebouwd op het Indonesische eiland Sumba. De campagne werd op 28 november feestelijk afgesloten met het benefietdiner ‘Food Paradise’.

Sumba is een van de armste eilanden van Indonesië. De meeste inwoners hebben nog geen toegang tot elektriciteit: ze moeten koken op rokerige houtvuurtjes en zitten ’s avonds in het donker. Met dank aan de campagne ‘Give a Crap’ krijgen 15 huishoudens toegang tot schone energie. Het team van fundraisers – bestaande uit finalisten en deelnemers van Expeditie Sumba 2014 – zamelde het totaalbedrag in via het crowdfunding platform 1% Club.

Ruim 7000 euro werd opgehaald met het benefietdiner ‘Food Paradise’, een exclusief evenement in de marmeren hal van het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Deze bijzondere avond werd georganiseerd door fundraiser Amal Whyte, een van de finalisten van Expeditie Sumba 2014.

Gasten konden genieten van een duurzaam viergangenmenu in Indonesische sfeer, verzorgd door topkok Agus Hermawan (restaurant Blauw) en supermarktketen Ekoplaza. Acteur en presentator Joris Putman was de gastheer van de avond; DJ Gregor Salto en de dansgroepen Nuasa Seni en DwiBhumi zorgden voor live entertainment. Op de avond zelf doneerden de gasten maar liefst 1000 euro voor duurzame projecten op Sumba. Zij konden een extra donatie van 10 euro doen door de rode heliumballonnen aan hun stoelen door te prikken. Aan het einde van de avond was er bijna nergens een hele ballon te bekennen.

Hoewel er niet langer geld kan worden gedoneerd voor Sumba via de 1% Club, gaan de fundraisers enthousiast verder met inzamelen. Zo organiseert expeditielid Desiree in het voorjaar van 2015 de loterij ‘Schijt je Rijk’, waarvan de opbrengst eveneens naar biogasinstallaties op Sumba gaat.

Graag willen wij de volgende mensen en organisaties bedanken voor hun steun aan het evenement ‘Food Paradise’: Ekoplaza, Royal Tropical Institute, NH Hotel Group, ANWB Media, Agus Hermawan (Restaurant Blauw), Pieter Hoogland, Evert Sillem, Nuansa Seni Indonesia, Dwibhumi, Joris Putman / Green Dream Productions, DJ Gregor Salto, 1% Club en Nine Geertman.