Beeld2

Expeditie 2014

De Expeditie
In september 2014 organiseerde Hivos voor de derde keer een expeditie naar het bijzondere eiland Sumba. Vier Nederlandse en vier Indonesische expeditieleden kregen de kans om van dichtbij mee te maken hoe Hivos samen met de lokale bevolking, overheid, bedrijven en instellingen werkt aan toegang tot 100% duurzame energie voor iedereen. Het thema van deze expeditie was biogas.

De wedstrijd
Op dinsdagavond 24 juni kregen 10 geselecteerde kandidaten de kans om de jury te overtuigen met hun crowdfunding idee. Hieruit heeft de jury drie winnaars gekozen: Desiree, Lisa en Nine. De vierde plek in de expeditie werd op 28 juni gewonnen door Ad, tijdens een schatgraafwedstrijd op Concert at SEA.

Give a Crap: 15 biogasinstallaties voor Sumba!
Op Sumba is koken op houtvuur en ’s avonds in het donker zitten heel normaal. En dat terwijl Sumba juist volop mogelijkheden biedt voor energie opwekking: wind, zon, water en biogas. Hivos wil niet alleen de bevolking op Sumba van duurzame energie voorzien, maar maakt van Sumba een voorbeeld voor de wereld.

Het team van Expeditie Sumba 2014 zamelde na de expeditie geld in voor biogasinstallaties via hun eigen crowdfundcampagne Give a Crap op het crowdfunding platform van 1% Club. Zij haalden met hun acties genoeg geld op voor 15 biogasinstallaties.

Bekijk de documentaire
Ben jij benieuwd wat de expeditieleden allemaal hebben meegemaakt op Sumba? Je ziet het in de documentaire ‘Sumba: Island of the Future’.

Bekijk de documentaire via RTL Gemist.

Bekijk de documentaire via RTL Gemist

Presentator Joris Putman reisde mee met het team van Expeditie Sumba 2014. Hoe is het om te leven zonder elektriciteit en te moeten koken op rokerige houtvuurtjes? En welke veranderingen hebben Sumbanese boeren meegemaakt dankzij de introductie van biogas? Deze en andere vragen worden beantwoord in ‘Sumba: Island of the Future’. Ook biedt de documentaire een kijkje in de bijzondere tradities op het eiland, en zie je hoe de expeditieleden zelf meehelpen met de bouw van nieuwe biogasinstallaties.

De documentaire werd op zaterdag 11 oktober op tv uigezonden. Op 18 oktober wordt deze uitzending om 15.30 herhaald op RTL4. ‘Sumba: Island of the Future’ is een productie van Green Dream Productions.

Expeditieleden